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Filtre du shiboridashi
Une autre caractéristique unique du shiboridashi de tokoname est le filtre. Si nous comparons le shiboridashi au kyusu, vous saurez qu'il existe deux types de filtres différents : le filtre en argile intégré, conçu pour les thés à grandes feuilles, et le filtre en métal, conçu pour filtrer les particules de feuilles plus petites, comme celles que l'on trouve dans le fukamushi sencha. Le tokoname shiboridashi possède un type de filtre totalement différent. Au lieu d'une maille, il comporte trois petites encoches creusées dans l'argile. Cela permet de filtrer les plus grandes feuilles, tout en permettant au thé de s'écouler rapidement et uniformément. Les thés comme le gyokuro et le kabusecha ont des feuilles beaucoup plus grandes, et comme ce sont les thés que les gens ont tendance à préparer dans leur shiboridashi, le shiboridashi tokoname n'a pas besoin d'un grand filtre. Ce petit filtre sculpté contribue au design minimaliste, mais permet également de faire circuler l'eau plus rapidement.
Filter of the shiboridashi
Another unique feature of the tokoname shiboridashi is the filter. If we compare the shiboridashi vs kyusu, you will know that there are two different types of filters, the built in clay filter, which is designed for larger leaf teas and the metal filter, which is designed to filter out smaller leaf particles, like those found in fukamushi sencha. The tokoname shiboridashi has a different type of filter entirely. Instead of a mesh, it just has 3 small notches carved into the clay. This filters out the larger leaves, but still allows the tea to pour quickly and evenly.
Teas like gyokuro and kabusecha will have much larger leaves, and since these are the teas people tend to prepare in their shiboridashi, the tokoname shiboridashi doesn’t need much in the way of a filter. This small carved filter helps to contribute to the minimalist design, but also helps move the water through more quickly.
Benefits of the shiboridashi
There are a few distinct design characteristics of the tokoname shiboridashi that set it apart from other clay teapots. The first is the flat design. When it comes to brewing tea, you want to provide the tea leaves with a wide base so that they can move vertically as they expand. If you do not provide the tea leaves enough space, they will become cramped, unable to unfurl and fully release their flavor into the water. The tokoname shibooridashi takes this principle to the extreme with its flat, low profile design.
The total volume or carrying capacity of the tokoname shiboridashi is quite small. This is a deliberate choice, as the purpose of the shiboridashi is to create a small volume of very concentrated green tea. These are the types of teas you might drink on a special occasion, like gyokuro and premium sencha.
One way to prepare gyokuro is with 5 grams of tea leaves and only 50 millileters of water. This concentrates the flavor into a smaller space, so instead of getting a large cup of more watered down tea, you get a small quantity of super concentrated tea. When you are drinking gyokuro, you are meant to enjoy not only the taste of the tea, but also the texture as it glides over the top of your tongue, drop by drop. The texture should be almost oily, coating your palate with its sweet and savory flavor. The tokoname shiboridashi is the perfect tool for creating this effect.
Couvercle du shiboridashi
Tout comme le corps du shiboridashi tokoname est extrêmement large et plat, le couvercle du shiboridashi l'est également, ce qui lui permet de s'emboîter parfaitement dans la base et de former un joint étanche lorsque vous versez le thé. Comme la théière est composée d'un couvercle et d'une base, il existe naturellement des similitudes entre le tokoname shiboridashi et le gaiwan. L'une des principales différences réside dans le fait qu'avec le gaiwan, vous devez incliner légèrement le couvercle afin de créer un espace permettant à l'eau de s'écouler tout en laissant les feuilles derrière elle. Avec le tokoname shiboridashi, l'espace est déjà créé vers le bec verseur, ce qui permet de verser l'eau de manière uniforme.
Benefits of using less water to prepare tea
If you are a big fan of matcha tea and you want to get the best teaware to prepare it the proper way, this is the perfect bundle for you. In this bundle, you not only get the matcha tea advent calendar 2022, but you also get the chawan matcha bowl, chasen matcha whisk and chashaku matcha spoon.
The chawan is a beautifully carved clay bowl that is used during the Japanese tea ceremony. The chasen is carved out of a single piece of bamboo, and it is designed to prepare the perfect bowl of matcha, with a nice thick foam on top. Finally, the chashaku is the bamboo spoon that can be a great tool when it comes to measuring out the matcha and scooping it into the matcha bowl.
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